Academisch


Edward Vanhoutte is momenteel Coördinator Onderzoek en Publicaties van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde - KANTL (Gent, België) waar hij het Centrum voor Teksteditie en Bronnenstudie - CTB leidt. Hij is tevens Research Associate van het UCL Centre for Digital Humanities (University College London). Hij publiceert internationaal over (elektronische) editiewetenschap, teksteditie, tekstgenese en humanities computing en is een veelgevraagd spreker op colloquia, congressen en studiedagen. Als XML en humanities computing specialist levert hij advies en consult aan verschillende adademische projecten in België, Nederland en Groot-Brittannië. Edward is Editor-in-Chief van LLC. The Journal of Digital Scholarship in the Humanities, redactiesecretaris van Verslagen en Mededelingen van de Koninklijke Academie voor Nederlandse Taal- en Letterkunde en is lid van de editorial boards van Digital Studies / Le champ numérique (SDH/SEMI) en TEI Extramural Journal-EJ. Hij verzorgt geregeld gastcolleges en doceerde voor de Belgische BaMa-hervorming genetische literatuurwetenschap en humanities computing aan de Universiteit Antwerpen. Edward is lid van verschillende besturen, adviescommissies en -raden zoals de wetenschapscommissie van het Huygens Institutuut, de executive council van de ALLC, en de technische commissie van de dbnl: Digitale Bibliotheek der Nederlandse Letteren. Voorheen was hij lid van de TEI Council (2004-2005). Zijn onderzoeksinteresse gaat vooral uit naar de geschiedenis en methode van de (elektronische) teksteditie en humanities computing, de encoding en markup van moderne handschriften en genetische editie. Zijn proefschrift getiteld 'Humanities Computing and (Electronic) Textual Editing. History, Theory, Applications, and Implications' wordt eerstdaags afgewerkt en in 2011 verdedigd aan de Universiteit Antwerpen. Edward blogt occasioneel over Humanities Computing op The Mind Tool: Edward Vanhoutte's Blog.

Kim Clemens & Annelies De Becker, 'Eigenlijk was ik graag slager geworden. Edward Vanhoutte (promotie 1994)' Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten 21/1 (2008)

Publicaties


Edward publiceert wetenschappelijke artikelen en essays in internationale tijdschriften en schrijft hoofdstukken in boeken. Recente voorbeelden hiervan zijn de hoofdstukken 'Defining electronic editions: a historical and functional perspective.' in Text and Genre in Reconstruction. Effects of Digitalization on Ideas, Behaviours, Products and Institutions (red. Willard McCarty, Open Book Publishers, 2010), 'Every Reader his own Bibliographer - An Absurdity?' in Text Editing, Print and the Digital World (red. Marilyn Deegan & Kathryn Sutherland, Ashgate, 2009), 'Traditional editorial standards and the digital edition' in Learned Love (red. Els Stronks & Peter Boot, DANS, 2007) en >Prose Fiction and Modern Manuscripts. Limitations and Possibilities of text-encoding for electronic editions in Electronic Textual Editing (red. John Unsworth, Katherine O'Brien O'Keeffe & Lou Burnard, MLA, 2006)

Hij stelde twee themanummers samen van LLC. The Journal of Digital Scholarship in the Humanities: Electronic Scholarly Editing - Some Northern European Approaches. (samen met Espen S. Ore en Mats Dahlström, LLC, 19/1 (2004)) en International Students in IT and the Humanities (samen met Melissa Terras, 21/supplementary issue (2006)).

Zijn meest recente zelfstandige publicaties bevatten onder andere de documentaire varianteneditie van Anton van Wilderodes debuutbundel De moerbeitoppen ruischten (KANTL, 2010), de thematische catalogus van het werk van Herman Roelstraete (met Inge Nevejans, KB, 2008), de facsimile varianteneditie van Hugo Claus debuutbundel Kleine reeks (KANTL, 2005), de tekstkritische editie van De Leeuw van Vlaenderen door Hendrik Conscience (Lannoo, 2002), de tekstkritische leeseditie in boekvorm (Manteau, 1999) en de elektronisch-kritische editie op CD-ROM van Stijn Streuvels' De teleurgang van den Waterhoek (Amsterdam University Press/KANTL, 2000, samen met Marcel De Smedt). Hij redigeerde verschillende essayboeken zoals Trends en thema's in de editiewetenschap (2010, samen met Peter de Bruijn en Bert van Raemdonck), Manuscript-Variant-Genese/Genesis (2006, samen met Marcel De Smedt), Epistolaria (2003, samen met Yves T'Sjoen) De ene leeuw is de andere niet. Zeven maal De Leeuw van Vlaenderen herlezen (2003), Talig Erfgoed. De Zuidelijke Nederlanden in de 14de eeuw (2002), en Paralipomena (2001, samen met Dirk Van Hulle).

Edward is de editeur van zeven wetenschappelijke tekstedities, de redacteur van acht essaybundels en de (co-)auteur van een zestal rapporten en boeken. Hij is tevens de auteur van een vijftigtal wetenschappelijke artikelen en papers.

Edwards volledige bibliografie.

cover Anton van Wilderode. De moerbeitoppen ruischten.Nooit werd een literair debuut zo fel bejubeld als De moerbeitoppen ruischten, waarmee Cyriel Coupé (1918-1998) in 1943 definitief naam maakte als Anton van Wilderode. De tweeënvijftig gedichten waaruit Van Wilderodes debuutbundel bestond, werden amper een jaar na de eerste druk aangevuld met vier nieuwe gedichten in de tweede vermeerderde druk (1944). Deze zesenvijftig gedichten werden tot de laatste geautoriseerde versie van de bundel in de Verzamelde Gedichten uit 1990 herdrukt met grotere en kleinere varianten van de auteur.
De nieuwe editie presenteert de oorspronkelijke teksten, een overzichtelijk variantenapparaat met genetisch commentaar, bibliografische beschrijvingen van al het overgeleverde bronnenmateriaal en een rijk gedocumenteerde reconstructie van de wordingsgeschiedenis van De moerbeitoppen ruischten.
Hoogtepunten hierbij zijn de kroniek van de periode 1937-1944 die werd samengesteld op basis van nieuw archiefonderzoek van tot nog toe onbekende dagboeken, kladschriften, briefwisseling en handschriften van de auteur, meer dan 100 nieuwe en ongepubliceerde gedichten van Anton van Wilderode en een facsimile van de unieke bundel Liederen voor December waarmee Van Wilderode deelnam aan de August Beernaertprijs 1941-1942 van de Academie.
Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker belichten Van Wilderodes debuutbundel in drie essays en Herman Van Rompuy schreef een voorwoord bij het boek. Naast de heruitgave van een belangwekkend literair debuut, bevat dit boek ook de eerste wetenschappelijke studie van het vroege leven en werk van Cyriel Coupé/Anton van Wilderode. Die toont aan dat de auteur het als informant voor de tot hiertoe verschenen bio-bibliografische publicaties niet zo nauw nam met de historische werkelijkheid.
Anton van Wilderode. De moerbeitoppen ruischten. Documentaire varianteneditie met een kroniek van de genese door Edward Vanhoutte. Met essays van Hugo Brems, Maarten De Pourcq en Carl De Strycker en een voorwoord van Herman Van Rompuy. Gent: KANTL, 2010. 784 pp. - ill. ISBN: ISBN 978-90-72474-82-7. €45. [Bestellen]

Culinair


Edward Vanhoutte is onafhankelijk culinair schrijver en adviseur. Hij schrijft over koken en kookboeken voor zijn blog De Kookboekenrecensent. Geregeld verschijnen er recensies en artikels in Smultuin, De Leeswolf, De Leeswelp en andere tijdschriften, en levert hij aanschafinformatie aan NBD/Biblion. Hij is culinair adviseur bij GVH Event & Support Edward geeft kookworkshops voor particulieren, bedrijven, organisaties en culturele centra.

Biografie op De kookboekenrecensent
Kim Clemens & Annelies De Becker, 'Eigenlijk was ik graag slager geworden. Edward Vanhoutte (promotie 1994)' Mededelingenblad van de Leuvense Germanisten 21/1 (2008)

Publicaties


M.T.
Voor bkSM vertaalde en redigeerde Edward 30 recepten van Michel Troisgros bij schilderijen van Mitja Tušek.
M.T. | artist: Mitja Tušek, Michel Troisgros | auteur: Luk Lambrecht, Éric de Chassey | curator: Luk Lambrecht, Koen Leemans | editor: Mieke Mels, Edward Vanhoutte | art - exhibition catalogue - institution cahier | bkSM: Strombeek, Mechelen, 2010, ISBN: 9789077193280 | € 15. | Engelse en Nederlandse versie beschikbaar.


Kook Ze! Fris
Speciaal voor het vierde nummer van het onafhankelijke Kookazine Kook Ze! creëerde Edward Vanhoutte vier frisse gerechten die door Tony Le Duc werden gefotografeerd: Groene kruidensalade met kwartelborstfilets, Rundstartaar met sumak, Gewokte tijgergarnaal met citroengras en Spaanse peper en Sgroppino van limoen.
165 x 215 mm | 176 pp. | + 100 ill. | harde kaft met geurinkt | binnenwerk met twee papiersoorten | ISBN 978-94-90028-10-7 | winkelprijs: € 24,50.
[Bestellen].


DertienZo kookt...
"Ik geef al jaren kookworkshops aan bedrijven en groepen. Mijn inspiratie haal ik uit het aanbod aan seizoensproducten en de talloze kookboeken en culinaire werken die ik bespreek voor mijn blog De Kookboekenrecensent." In het boek 'De passie van 5 hobbykoks' (Stichting Kunstboek, 2008) pakt Edward de moleculaire keuken aan. Hier presenteert hij een snel gerecht dat door rivierkreeftjes, zeevruchten en kruidenboter toch chic staat. [meer...]
Dertien. Magazine voor het Vlaamse Overheidspersoneel, 16 (november-december 2008): 37.


De Letterfabriek
Het schrijven van een recept luistert even nauw als het schrijven van een goede tekst. Met de preciese verwoording staat of valt het beoogde effect. Bij een recept is het effect een geslaagd gerecht, bij literatuur is dat een bepaalde esthetische ervaring. Een geslaagd literair recept is literatuur én kookhandleiding die perfect samenvallen. Edward Vanhoutte becommentarieert een paar pittige inzendingen voor de schrijfopdracht van het tijdschrift VERZ!N. Het tijdschrift dat je aan het schrijven zet.
VERZ!N. Driemaandelijks tijdschrift van Creatief Schrijven vzw, 3/4 (okt-nov-dec 2008): 20-22.


Echt Eten
Gezondheid is een verkoopsargument waarop de voedingsmiddelenindustrie (en de geneesmiddelenindustrie) hun strategieën baseren zonder daadwerkelijk bekommerd te zijn om het fundamentele welzijn van de mens. De mogelijkheid daartoe wordt geschapen door de Amerikaanse politiek die goedkope calorieën bij de bevolking wil brengen en daarmee het economisch overwicht van de geïndustrialiseerde voedingsindustrie stimuleert. Deze laatste beroept zich daarbij al te graag op een reductionistische voedingswetenschap die de wankele basis biedt voor lucratieve ‘innovaties’, en op gezondheidsorganisaties die welwillend en tegen betaling hun gezondheidslabel verlenen aan tal van nieuwe voedingsmiddelen. Het wetenschappelijke eten dat hiervan het resultaat is, is echter rechtstreeks verantwoordelijk voor de gezondheidscrisis die momenteel plaatsvindt in de Verenigde staten. Dat is in een notendop de aanklacht die de Amerikaanse filosoof en hoogleraar journalistiek Michael Pollan formuleert in zijn recentste boek In Defence of Food dat in het Nederlands werd vertaald als Een pleidooi voor echt eten. De oplossing is volgens Pollan even simpel als sloganesk: ‘Eet echt voedsel. Niet te veel. Vooral planten.’ [meer...]
De Leeswolf, 6 (2008): 452-453.


cover Passie van 5 hobbykoksDe passie van vijf hobbykoks
Vijf hobbykoks laten hun culinaire passie de vrije loop en spitten hun favoriete food thema uit met zeven heerlijke gerechten. Een van hen is Edward Vanhoutte. In een subliem vormgegeven hoofdstuk over de moleculaire keuken schudt hij de moleculen door elkaar tot heerlijke en verrassende combinaties. Bart Van Leuven fotografeerde Edward in zijn favoriete biotoop en leefwereld, en Willem Asaert schreef een portret
auteur: Willem Asaert - fotografie: Bart Van Leuven
Stichting kunstboek, 2008 - 29 x 24 cm - 128 p. - 120 illustraties - isbn 978-90-5856-260-9 - 39.00 EUR. Bestellen.


XHTML author: Edward Vanhoutte
Last revision: 4/10/2011


Valid XHTML 1.0 Transitional